Bli en mästare på Espresso

Just nu minst 30% rabatt på kaffebönnor från Tuxen, Molinari och Mokarabia.

Just nu minst 30% rabatt på kaffebönnor från Tuxen, Molinari och Mokarabia.

Kaffe är ett hantverk. Och till grund för varje cappuccino, caffè latte och macchiato du dricker ligger en välgjord espresso. För att brygga en fyllig och smakrik espresso hemma är det många delar att hålla reda på; vilken malningsgrad kaffet ska ha, hur mycket kaffe som ska doseras och hur lång tid espresson ska ta att brygga. Vi lär dig därför grunderna till en perfekt espresso. Scrolla ner för att ta del av tips för hur man brygger en prefekt espresso i sex steg.

Visa alla kampanjprodukter

01. Val av kaffebönor

Det första steget är att välja bönor. Ursprungsland, jordmån, bönart och rostning påverkar alla bönornas smak. Smakerna varierar på så vis från indiens kryddiga kaffe och brasiliens mustiga chokladsmakande kaffe till kaffe från Kenya som har tydliga toner av svartvinbär. Genom att blanda olika kaffebönor kan man balansera upp olika smaker gentemot varandra och på så sätt få fram ett riktigt gott kaffe.

02. Malningsgrad

Mal kaffebönorna i en kvarn strax innan bryggning. Ska du göra en espresso bör malningsgraden vara fin som ett salt, medan den behöver vara grov som socker för att passa en klassisk kaffebryggare. Är bönan finmald, lockar det fram mer beska smaker medan grovmalt tenderar att göra kaffet mer syrligt.

03. Dosering

För att göra en dubbel espresso behövs 17-18 gram malt kaffe.

04. Tampning

Därefter ska det malda kaffet i espressohantaget tryckas till, något som kallas för tampning. Använd ett jämt tryck på ca 15 kg för att få till en slät och plan yta. Hur kompakt kaffet tampas påverkar sedan hur snabbt vattnet rinner genom kaffet.

05. Bryggning

Det ska alltid ta 25-30 sekunder för vattnet att rinna genom kaffet när man brygger en espresso, oavsett om det är en enkel (25 ml) eller en dubbel (50 ml) espresso. När kaffet bryggs kommer det först vara mörkt chokladfärgat för att sedan bli karamellfärgat och slutligen ännu ljusare, så kallat ”blond”. I de olika nyanserna sitter de tre smakerna som hittas i varje espresso; beska, sötma och syra.

06. Crema

En perfekt espresso ska få en heltäckande och gyllene hasselnötsfärgad crema. Men det viktigaste är alltid smaken!

Visa alla kampanjprodukter